آنچه در این مقاله میخوانید

    رنگ سازمانی چیست و چرا کسب و کارها به آن نیاز دارند؟

    رنگ سازمانی چیست و چرا کسب و کارها به آن نیاز دارند؟

    برای شروع یک کسب و کار جدید، چه در زمینه فروش محصولات، تبلیغات برای دیگر شغل‌ها و یا ارائه خدمات مختلف شما باید به یکسری از جزییات دقت داشت باشید. از آنجایی که رنگ‌ها خاصیت روانشناسی دارند و سبب ایجاد حس هیجان و آرامش و یا برعکس غم و اندوه در انسان می‌شوند، بهتر است برای کار خود یک رنگ در نظر بگیرید. بعضی از جزییات با دید بصری انسان‌ها در ارتباط هستند؛ مانند رنگی که به عنوان رنگ غالب در طراحی کارت ویزیت، لوگو، کاتالوگ، چاپ بروشورو سایت شرکت یا حتی ست کاری و اداری خود مانند رنگ لباس کارمندان یا نقاشی دیوارهای شرکت انتخاب می‌کنید؛ به این رنگ غالب رنگ سازمانی می‌گویند.

    ضرورت استفاده از رنگ مخصوص به سازمان

    رنگ سازمانی به شغل شما انسجام و هویت می‌دهد اگر اصول انتخاب رنگ سازمانی را رعایت کنید؛ مخاطب با دیدن آن، در هر زمان و مکان ، شرکت شما یا کسب و کارتان را به خاطر می‌آورد. هنگام انتخاب رنگ باید به‌هارمونی رنگها و ارتباط آن با کسب و کارتان و همچنین گروه سنی مشتریان، جنسیت آنها، سلیقه و نیازهایشان توجه و دقت کنید.

    آشنایی با تئوری و روانشناسی رنگ‌ها

    هرچند که در روانشناسی به رنگ‌ها و تاثیر آنها بر روی افراد، به عنوان یک شاخه یا رشته علمی توجه نشده است، اما نمی توان این خاصیت رنگ و موثر بودن آن بر احساسات، روحیات و شخصیت مخاطب را انکار کرد.

    رنگ‌ها به طور کلی دو دسته هستند:

    • رنگ‌های گرم که حس انرژی، هیجان و حتی گاهی خشم و ناراحتی را به مخاطب می‌دهند، مانند رنگ قرمز و نارنجی.
    • رنگ‌های سرد که از جمله خاصیت آنها حس طراوت، امنیت و آرامشی است که به ببینده می‌دهند از جمله رنگ آبی و سبز.

    بررسی رنگ‌های سازمانی

    برای اینکه بتوانید بهترین رنگ سازمانی را انتخاب کنید، لازم است ویژگی هر رنگ را بدانید:

    رنگ سازمانی

    رنگ قرمز

    جرء رنگ‌های گرمی است که با دیدن آن احساس شادی، عشق و ماجراجویی به مخاطب دست می‌دهد و به دلیل رنگ هیجان انگیز و اشتیاق آوری که دارد توجه اشخاص را خیلی زود به خود جذب می‌کند. به همین دلیل بیشتر در طراحی داخلی رستوران‌ها، مد و فشن و برندهای ورزشی کاربرد دارد.

    رنگ سازمانی آبی

    رنگ آبی

    رنگ آسمان و دریا که در ذهن مخاطب آسایش، آرامش و اطمینان را تداعی می‌کند و بیانگر اعتماد و موفقیت است. این رنگ یک رنگ مردانه است که درسایت‌ها و برندهای معروف و مشهور از آن استفاده می‌شود. رنگ آبی محبوبیت زیادی بین طراحان دارد از جمله فیسبووک، سامسونگ، پیپسی و نوکیا و همچنین بیشتر بانک‌ها به دلیل حس آرامش مالی که این رنگ به مشتری می‌دهد در لوگوی خود از آن، استفاده کرده اند.

    رنگ سازمانی سبز

    رنگ سبز

    رنگی که بوی طبیعت می‌دهد. نماد آرامش، سلامتی و ثروت است. اگر به فکر شروع کسب و کار جدیدی هستید این رنگ گزینه مناسب برای شما است. رنگ سبز در بین طرفداران و فعالان محیط زیست و شرکت‌های صنایع دارویی محبوبیت خاصی دارد.

    رنگ سفید

    رنگی سرشار از آرامش که نماد پاکیزگی، لطافت و سادگی است، افرادی که به این رنگ علاقمندند اصولا مهربان، کم رو هستند و اغلب روحیه لطیفی دارند.

    رنگ سازمانی زرد

    رنگ زرد

    این رنگ سبب افزایش خلاقیت، انرژی، دقت، تمرکز و همچنین یکی از دلایل آزاد شدن سروتونین در مغز است. در ادامه نور خورشید را که نماد امید به فردا و خوشبینی به آینده است در ذهن مخاطب تداعی می‌کند. برای مثال ایرانسل رنگ زرد را به عنوان رنگ سازمانی خود انتخاب کرده است. یا رنگ زرد تاکسی‌ها در ایران و ترکیه .

    رنگ سازمانی صورتی

    رنگ صورتی

    رنگ آرامش بخشی که خاصیت آن از بین بردن و کاهش حس خشم و عصبانیت درافراد است. رنگ صورتی را مناسب کودکان و بانوان می‌دانند.

    رنگ سازمانی نارنجی

    رنگ نارنجی

    این رنگ که بیشتر در تبلیغات مواد غذایی و شرکت‌های اسباب بازی کاربرد دراد به مخاطب حس شادی و فریبندگی می‌دهد. رنگی سرشار از انرژی و خلاقیت و رنگ جوان پسندی که آن را مناسب جشن‌ها می‌کند.

    رنگ سازمانی سیاه

    رنگ سیاه

    این رنگ نماد قدرت و توانایی، همچنین بیانگر اسرار و پنهان کاری است. درطراحی لوگو و انتخاب رنگ سازمانی کمتر از رنگ سیاه استفاده می‌کنند. در صورت انتخاب، رنگ‌های روشن در کنارش به کار می‌روند. برند سونی و مرسدس از این رنگ در طراحی لوگو استفاده کرده اند.

    رنگ سازمانی قهوه ای

    رنگ قهوه ایی

    نماد قدرت زمین و طبیعت و بیانگر حس استقامت و جدیت است.

    انتخاب رنگ سازمانی

    رنگ بنفش

    یک رنگ فانتزی و انتزاعی که نماد رویاها و آرزوهاست، همچنین بیانگر غرور و در عین حال نشان دهنده انزوا و غم و اندوه است. معمولا در کسب و کارهایی که با هنر در ارتباط هستند استفاده می‌شود.

    بهترین رنگ سازمانی

    رنگ طلایی

    این رنگ که در سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده نماد لاکچری بودن است. کسب و کارهای که در زمینه‌های گران قیمت و لوکس فعالیت دارند اصولا رنگ طلایی را به عنوان رنگ سازمانی انتخاب می‌کنند.

    رنگ نقره‌ای

    این رنگ هم مانند رنگ طلایی سبک جدیدی دارد و نمایانگر کلاس کاری، توانایی، علم و اعتبار یک شرکت یا سازمان است.

    تاثیر رنگ‌ها بر ذهن انسان

    در حال حاضر اکثر روانشنان به تاثیر رنگ‌ها بر ذهن مخاطب پی برده اند و در واقع با توجه به اینکه رنگ مورد علاقه هر فرد کدام است تا حدودی می‌توان به روحیه و تمایلات او پی برد. این قضیه در مورد رنگ سازمانی کاربرد زیادی دارد. در واقع رنگی که یک صاحب کسب و کار برای سازمان خود انتخاب می‌کند، باید تداعی کننده نوع خدمات و محصولات مرتبط با شرکت باشد.

    اگرچه اختلاف زیادی در زمینه فرهنگی در کشورهای جهان وجود دارد اما تا حدودی معانی رنگ‌ها، خاصیت روانی و ذهنی آنها در جهان یکسان است. مثلا می‌توان به این موضوع اشاره کرد که رنگ قرص‌های آرامش بخش در تمام دنیا تقریبا مانند یکدیگر است و در ترکیب آن‌ها از رنگ‌های آبی و سبز ملایم استفاده کرده اند. یا برای تشخیص طعم غذا‌ها معمولا از رنگ قرمز استفاده می‌کنند و البته گزینه ای برعکسی هم وجود دارد مثلا رنگ سبز در دنیای اسلام نماد دین و توکل است در حالیکه در دیگر کشورها اینگونه نیست.

    اصول انتخاب رنگ سازمانی

    با اطلاعاتی که در مورد رنگ‌ها، هویت و اثر بخشی آنها کسب کردید اکنون می‌توانید در مورد اصول انتخاب رنگ سازمانی برای کسب و کار و برندینگ خود راحت تر تصمیم بگیرید.

    صاحبان مشاغل و کسب و کارها هنگام انتخاب رنگ سازمانی دچار شک و تردید می‌شوند. از آنجایی که رنگ منتخب باید مناسب شغل و کسب وکار آنها باشد در نتیجه نیازمند صرف وقت، انرژی و هم زمان بررسی برند و لوگو‌های دیگر شرکت‌ها است.

    هنگام انتخاب برند و تهیه لوگو بهتر است اصول انتخاب رنگ سازمانی را رعایت کنیم و رنگی را مد نظر داشته باشیم که پیام و هدف ما را به مخاطب برساند. در صورتی که رنگ انتخابی مناسب باشد سبب افزایش مشتری و رونق کسب و کار خواهد شد و در غیر اینصورت می‌تواند به برند ما ضرر جبران ناپذیری وارد کند . به عنوان مثال یک سایت مربوط به کودکان را در نظر بگیرید اگر در این وب سایت به جای استفاده از رنگ‌های مهیج و شادی آور از رنگ‌های خنثی و یا مشکی استفاده شود، این کار تاثیر خوبی بر روی مخاطب نخواهد داشت.

    هنگام انتخاب رنگ به طورکلی شما می‌توانید از 4 رنگ مختلف استفاده کنید اما اگر می‌خواهید اصول انتخاب رنگ سازمانی به بهترین شکل انجام شود.؛ بهتر است روی 3 رنگ تمرکز داشته باشید.

    اولی رنگ پایه است که منعکس کننده هویت و شخصیت برند تجاری شماست. سعی کنید هنگام انتخاب رنگ با توجه به اینکه مشتریان شما از لحاظ فرهنگی و موقعیت جغرافیایی و جنسیت تفاوت دارند رنگ مورد علاقه خود را مد نظر قرار ندهید.

    مورد دوم رنگ مکمل است که در کنار رنگ پایه قرار می‌گیرد و باید با رنگ اصلی‌هارمونی داشته باشد.

    و در آخر رنگ خنثی که می‌تواند یک رنگ خاکستری یا سفید باشد و توجه کنید که از خانواده رنگ اصلی و پایه نباشد.

    نکاتی برای انتخاب بهترین رنگ

    در انتخاب رنگ سازمانی باید به چند نکته علمی توجه کرد:

    • در تبلیغ یک برند، اگر در طراحی لوگو رنگ سازمانی سیاه و سفید استفاده شود 40 درصد اثر گذاری کمتری نسبت به همان تبلیغ با رنگ‌های شاد دارد.
    • رنگ‌هایی که درست انتخاب شوند، قدرت یادگیری افراد را تا 78 درصد بالا می‌برند.
    • رنگ سازمانی مناسب تا 90 درصد در جذب مشتری تاثیر دارد.
    • یک لوگوی تبلیغاتی با رنگ بندی مناسب تا 76 درصد می‌تواند هدف و انگیزه کسب و کار را به مشتری نشان دهد.

    اصول انتخاب رنگ سازمانی

    آشنایی با رنگ سازمانی برند‌های معروف

    • گوچی: برند ایتالیایی که در زمینه جواهرات، مد و فشن فعالیت دارد، رنگ لوگوی خود را سبز و قرمز انتخاب کرده است.
    • کوکاکولا: این برند مشهور برای همه ی ما آشنا است و با شنیدن اسم کوکاکولا لوگوی قرمز آن در ذهن تداعی می‌شود.
    • زارا: این سازمان نام آشنا در طراحی لوگو و انتخاب رنگ سازمانی خود، مشکی را برگزیده است.

    30 خرداد 1400
    مقالات مرتبط

    نظرات


    نام
    ایمیل
    نظر